čtvrtek 27. srpna 2015

Poprvé do školky

První dny ve školce jsou plné nových věcí, lidí, zážitků a neznámých situací pro celou rodinu. Děti se ocitají v cizím prostředí, vstupují do nového, velkého kolektivu dětí, jsou obklopeny dospělými, které ještě neznají, mnohé jsou poprvé někde bez rodičů. Velká změna je to i pro rodiče, hlavně pro maminku, která dosud s dítětem trávila většinu času.

Ujistěte dítě, že je do školky neodkládáte
Již před nástupem je dobré dítě se školičkou pozitivně seznámit, aby se do školky těšilo. Povídejte si s ním o hračkách, kamarádech, přijďte s ním do školičky na návštěvu,.. Vysvětlete mu, že je máte rádi, a že nechodí do školky proto, že na ně nemáte čas, anebo že s ním nechcete být doma. Rodiče chodí do práce, děti do školky. V žádném případě dítě školkou nestrašte!
Postupné zvykání
Pokud Vám to umožňuje pracovní doba nebo nástup do zaměstnání, je postupné zvykání ideální. Děti si zvykají formou zkráceného pobytu na prostředí, režim i kolektiv. Vysvětlete dítěti, že bude ve školce s paní učitelkou a kamarády, paní učitelka v tuto chvíli nahrazuje jeho maminku, může se na ni se vším obrátit. Čas strávený v novém prostředí prožívá každé dítě jinak, některé se vždy těší, v jiném vyvolává odloučení od maminky pocity smutku, další je v prvních dnech nadšené, ale najednou se po nějakém čase objeví bezdůvodný pláč. Buďte trpěliví.
Rozlučte se krátce
Když se budete s dítětem loučit, udělejte to krátce, dobu loučení neprotahujte. Z našich zkušeností víme, že mnohdy rodič snáší odloučení hůř než dítě a přenáší na něj své obavy. Věřte tomu, že naprostá většina dětí, se brzy po odchodu rodiče uklidní. Domluvte se na čase, kdy pro dítě přijdete (po obědě, po spinkání apod.) a tuto domluvu vždy dodržte! Neslibujte, že přijdete dřív, než budete moci.
Povídejte si s dítětem
Povídejte si s dítětem co se mu ve školce líbilo, s čím si hrálo, co mělo dobrého k jídlu, jaké má kamarády, jestli bylo venku apod. Tyto rozhovory jsou důležité pro upevnění vztahu k mateřské škole, ale též k prohloubení vztahu mezi rodičem a dítětem. Dítě bude mít radost, že zvládne samostatný pobyt ve školce. Neříkejte doma dítěti, že to muselo být strašné vydržet takovou dobu bez maminky. Naopak vyzdvihněte jeho pěkné zážitky, v rámci možností pokračujte v rozvíjení tématu daného týdne, opakování písniček a básniček.
Komunikujte s učitelkou
Mateřská škola je zařízení, které doplňuje výchovu v rodině a vzdělání – je tedy závislá na spolupráci s Vámi – rodiči. Podělte se s námi o Vaše přání obavy a s důvěrou se na nás obracejte. Naše rady neberte jako kritiku, ale jako jednu z cest směrem k našemu společnému cíli a tím je SPOKOJENÉ DÍTĚ.

Žádné komentáře:

Okomentovat